Základní škola a mateřská škola Polanka nad Odrou

Aktuální informace

Po stopách Velké Moravy

Historicko-zeměpisná výprava na jižní Moravu aneb Po stopách Velké Moravy 2023

https://www.zspolanka.cz/album/sv-velka-morava-411

Vyrazili jsme autobusem v úterý 30. 5. v 7:00 od školy. Náš program jsme začali hodinovou komentovanou plavbou po Baťově kanále a řece Moravě (Spytihněv – Napajedla – Otrokovice). Pak jsme se přesunuli na významné poutní místo do Velehradu, prošli se po náměstí, ukázali si klášter a prohlédli si vyhlášenou baziliku; u rybníka jsme si osvěžili příchod Slovanů a misi Konstantina a Metoděje četbou. Živá voda Modrá nabídla zasvěcený výklad o sladkovodních živočiších dob minulých i dneška, prosklený tunel s rybami a výběh s pratury; někteří neodolali a skočili do vody. Přednáška v Archeoskanzenu Modrá nás detailně seznámila se životem a zvyky starých Slovanů, pan průvodce neměl chybu. Ubytováni jsme byli v hotelu Fabrika v Uherském Hradišti. K večeři byl obrovský řízek s hranolkami. Zásoby pití si mohli žáci doplnit v Penny marketu u hotelu. Kdo ještě nebyl unaven, vydal se na procházku na Výšinu sv. Metoděje v Uh. Hradišti, jedná se o národní kulturní památku. Večerka byla ve 22:00.

Středu jsme otevřeli bohatým švédským stolem v 8:00. Po předávce pokojů jsme se vydali do Kovozoo ve Starém Městě na prohlídku zvířat ze starého železa a k viění bylo i mnoho jiných atrakcí. Krásný státní zámek Buchlovice nám připravil komentovanou prohlídkou interiéru a možnost procházky v rozsáhlé zahradě francouzského a anglického stylu. K obědu ve Velehradě byl zeleninový vývar a kapsa se sýrem, kopcem rýže a oblohou. Pokračovali jsme do Památníku Velké Moravy ve Starém Městě; film, výklad, expozice s velkomoravskými vykopávkami a interaktivní výstava naši pouť zakončily. Do Polanky jsme dorazili v 18:30. 

Počasí bylo krásné. Výlet se naštěstí obešel bez úrazů. Bohužel prodejna Candy Plus Sweet Factory se již do programu nevešla. 


05.06.2023 Zpět
  • 596 931 563
  • H. Salichové 816, Ostrava – Polanka nad Odrou, 725 25
Užitečné odkazy:
  • 596 931 088
  • Malostranská 124, Ostrava – Polanka nad Odrou, 725 25
Užitečné odkazy: