Základní škola a mateřská škola Polanka nad Odrou

Aktuální informace

Třídenní exkurze 9. tříd do Prahy

V pondělí 11. 9. se 40 žáků neposadilo ráno do školních lavic, ale do sedadel rychlíku, který mířil do Prahy. Na hlavní nádraží dorazili před polednem a po rychlém ubytování ve Středisku ekologické výchovy Toulcův dvůr vyrazili do centra města. Nejdříve si prohlédli expozici Svět medúz v OC Arkády Pankrác, pak se tam i převlékli do společenského oblečení a posilnili před návštěvou Národního divadla, kde zhlédli večerní představení Kytice.

Program druhého dne začínal v Národním muzeu, kde si žáci prohlédli expozice v historické i nové budově.  Muzeum po nedávné rekonstrukci nabízí návštěvníkům kromě rozsáhlých sbírek i nevšední vyhlídku z prosklené kupole a zároveň v 56 metrů dlouhé podzemní chodbě moderní multimediální expozici o proměnách Václavského náměstí a o historických událostech, které se na něm ve 20. století odehrály. Na prohlídku NM navazovala komentovaná prohlídka Staroměstské radnice, kterou si žáci prohlédli doslova od základů až po střechu. Po náročném vzdělávacím programu měli všichni zasloužený odpočinek a zábavu při večerní návštěvě Muzea fantastických iluzí.

Středa, třetí den exkurze, začala procházkou přírodním parkem, který obklopuje Toulcův dvůr. Potom si žáci odvezli zavazadla do nádražní úschovny a další procházkou se vydali k Národnímu památníku na Vítkově, kde si prohlédli nejen jezdeckou sochu Jana Žižky, ale i velkolepý interiér a expozici o novodobých dějinách. Kdo měl ještě sílu vystoupat desítky schodů a netrpěl závratí, prohlédl si město z vrcholu památníku. Poslední bod a pro někoho i vrchol programu byla prohlídka sedmi nových, interaktivních zážitkových expozic Armádního muzea. Pak nás už čekala jen cesta na nádraží a nezbytné doplnění kalorií.

Večerní návrat do Ostravy proběhl hladce, i když na všech byla vidět kromě radosti z pestrého programu a společných zážitků i velká únava.


15.09.2023 Zpět
  • 596 931 563
  • H. Salichové 816, Ostrava – Polanka nad Odrou, 725 25
Užitečné odkazy:
  • 596 931 088
  • Malostranská 124, Ostrava – Polanka nad Odrou, 725 25
Užitečné odkazy: